lunes, 28 de abril de 2014

La Primera Guerra Mundial i la gran pantalla

Vivim en una era en la que cada cop més, els vídeos i les imatges guanyen terreny en el camp de l’aprenentatge. El cinema en particular ha esdevingut un punt important en aquest procés i progressivament se li va donant més importància.
Actualment es parla del cinema com una font històrica, ja que podem extreure molta informació d’aquestes realitzacions, per això trobo interessant tractar la temàtica de la primera guerra mundial a través de la gran pantalla. Amb la finalitat de fer un primer contacte, una aproximació a aquest període històric d’una forma amena i còmoda per aprendre.
Cal dir que hi ha poques pel·lícules de la primera guerra mundial i que la producció d’aquestes foren gairebé totes posteriors a la Gran Guerra. Tot i així la calitat d’aquests films va ser molt elevada, en ells  majorment podem veure una reflexió madura sobre la primera guerra mundial, independentment de veure clarament de quin mode vivien els protagonistes de la guerra, en quin entorn, en quin context social, en quines condicions, etc.
En aquest post esmentaré els films que trobo més rellevants per al bon enteniment d’aquest període, ja que per les seves característiques són els que més informació valuosa aporten i les que son més fidels a la realitat.
Per a començar, un precedent important de les pel·lícules de la primera guerra mundial, és el film Armas al hombro de Charles Chaplin, és una comèdia tot i que tracta un tema molt seriós, al pur estil de Chaplin. 

Imatge del film Armas al hombro

Un altre film important va ser Sin novedad en el frente de Lewis Milstone que va guanyar dos òscars el 1930 al millor director i a la millor pel·lícula. El mateix any trobem la primera superproducció sobre la primera guerra mundial Los Angles del infierno, que va reproduir fidelment els escenaris de la guerra, entre ells, les trinxeres. Howard Hughes per a fer-la més realista va contractar a varis veterans de guerra per a poder reconstruir millor totes les escenes.
D’altres films recomanables són La Gran Ilusión (1930) de Jean Renoir. Renoir és un director francès, veure films de directors de diferents països pot a ajudar a entendre la història des de punts de vista molt diferents, perquè ens permet contrastar tot tipus d’opinions. El seu film destaca sobretot perquè veiem la vida dels presoners als camps de concentració i les tristes condicions en les que vivien.


Cartell del film Wilson

Aquest film té un valor addicional, Wilson (1944) és una superproducció realitzada per Henry King durant la segona guerra mundial, per això te un valor especial, i a part, el film és en color.

Una pel·lícula que té un caràcter únic, és Senderos de Glòria (1957) de Stanley Kubrick. Actualment hi ha una gran afició a les pel·lícules de Kubrick, sobretot entre la joventut, tot i que les més famoses i valorades son La naranja mecánica i La chaqueta metálica. Personalment trobo que Senderos de Glòria és la gran oblidada i és una de les millors pel·lícules que el director ha realitzat mai. Va ser prohibida per varis països d’Europa, entre ells França i Espanya, a causa del seu contingut. No amaga les grans execucions selectives que van dur a terme l’exèrcit fiancés, plasma la falta de raó i el pes de l’estupidesa en un període tan difícil. Amb Kubrick ens anem apropant a poc a poc al cinema més contemporani. La precedeixen dues grans obres mestres; la primera Lawrence de Arabia (1962) escollida com una de les millors pel·lícules de la historia per el seu valor cultural, en la que el protagonista viu en directe la campanya anglesa  a la ciutat del Caire. I la segona Doctor Zhivago (1965) del mateix director que Lawrence de Aràbia, David Lean, en la que podem veure la vida de la societat russa i els seus problemes.


Fotografia dels protagonistes del film

Més endavant, l’any 1997 trobem En el amor y la guerra de Richard Attenborough una historia biogràfica de Hemingway a Itàlia, un film polifacètic, una historia de guerra i amor que destapa una mica més la vida d’aquest personatge.
I per finalitzar aquest gran bloc de pel·lícules, vull fer menció a un film més actual, però no menys important, War Horse (2011) de Steven Spielberg. És una pel·lícula en la que podem veure quina era la vida a les trinxeres i a part fa varies pinzellades sobre la societat del moment i els problemes econòmics, és molt recomanable.


En aquest gràfic podem veure el pressupost que es va utilitzar per a la realitzacó d'aquestes pel·lícules

Tampoc es pot evitar de nomenar els propis films realitzats durant la primera guerra mundial, ja que va ser la primera guerra en la que es van gravar les primeres imatges documentals en moviment. Una de les millors recopilacions que hi ha és The first world war (2007) de Jonathan Lewis. Amb el visionament d’aquestes pel·lícules és suficient per a entendre una mica més, el que va representar la primera guerra mundial.

Oriol Tejero Gonzálvez

  Film de la primera guerra mundial



No hay comentarios:

Publicar un comentario